İnsanlık için Yapay Zekâ: Yapay Zekâ ve Kontrol Problemi

Son dönemde oldukça popüler olan yapay zekâ hakkında herkes bir şeyler söylüyor. Birçok durumda yapay zekâ ile yapabileceklerimiz abartılıyor ya da teknolojinin gerçek riskleri görmezden geliniyor. Öte yandan bazı dehşet dolu anlatılar ise toplumsal bir histeriye sebep oluyor.

Peki, yapay zekâ gerçekte insanlara ne vadediyor? Aynı zamanda ne gibi riskler barındırıyor? Bu iki soru insanlık için hayati derecede önemli. Elbette doğru bir şekilde cevaplanmaları kaydıyla.

Yapay zekâ, 1984 kitabında geçen “büyük birader sizi gözetliyor” ifadesinin gerçek olmasını sağlayabilir mi? Ya da en popüler soru: Yapay zekâ kendi başına insanlık için varoluşsal bir tehdit mi? Ve en önemli soru: Fırsatların yanında gelen tüm bu tehditlere karşı ne gibi çözümler üretebiliriz?

Yapay zekâ konusunda düşünceleri oldukça değerli kabul edilen otoritelerden biri olan Stuart Russell, İnsanlık için Yapay Zekâ (Human Compatible) kitabında tüm bu sorulara -ve çok daha fazlasına- herkesin anlayabileceği fakat teknik açıdan da yeterli açıklamalarla cevaplar veriyor.

 

Uzun zamandır okuduğum en önemli kitap. Önümüzdeki süper yapay zekâ çağının insanlığı nasıl tehdit ettiğini açık bir şekilde anlatıyor. Ayrıca yeni bir çözüm ve umut için bir neden sunuyor.”

Daniel Kahneman, Nobel Ödülü sahibi ve

Hızlı ve Yavaş Düşünme kitabının yazarı

Mutlaka okunması gereken bir kitap: Yapay zekânın öncülerinden birinin yaptığı bu entelektüel güç gösterisi, her zamankinden daha güçlü yapay zekânın risklerini, büyüleyici ve ikna edici bir şekilde açıklamakla kalmıyor, aynı zamanda somut ve umut verici çözümler sunuyor.”

Max Tegmark, Yaşam 3.0 kitabının yazarı

Harika bir şekilde yazılmış bu kitap, insanlık için temel bir zorluğu ele alıyor… Geleceğimizi önemsiyorsanız okumanız gereken bir eser.

Yoshua Bengio, Derin Öğrenme kitabının yazarı

Hiçbir araştırmacı, yapay zekânın riskleri hakkında daha ikna edici bir şekilde konuşmadı veya yolu daha net göstermedi. Geleceği ciddiye alan herkes buna dikkat etmeli.

Brian Christian, Hayatımızdaki Algoritmalar kitabının yazarı

“Yılın yapay zekâ hakkındaki en önemli kitabı.”

The Guardian

“Bir yapay zekâ uzmanının tüyler ürperten uyarısı… Büyüleyici ve anlamlı… Russell, bilinç kazanan makinelerin tehlikeleri konusunda uyarmıyor, sadece süper zeki makinelerin nasıl kötüye kullanılabileceğini anlatıyor.”

The Times

Yapay zekânın detaylı ve harika bir tarihi.”

The Telegraph

Online Satış İçin
Buzdağı Kitabevi

 




Bir yanıt yazın